Európára veszélyes diktatúra jöhet létre

2012.02.13 21:00

 

Nem hasonlítható más pénzügyi nehézségekkel küzdő államhoz Görögország: sem Portugáliához, Spanyolországhoz, Olaszországhoz, vagy Írországhoz, pláne nem Magyarországhoz – mondta a 180 percben Rácz Margit, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója.
A szakember annak kapcsán nyilatkozott, hogy a görög parlament vasárnap, éjszakába nyúló vita után parlament elfogadta azt a megszorító csomagot, amelyet az Európai Unió feltételül szabott az egy éven belül már a második, 130 milliárd eurós pénzügyi segély folyósításához. Eközben a hétvégén több tízezer ember tüntetett az athéni parlament előtt, rég nem látott erőszak tombolt a görög főváros utcáin.
Rácz Margit szerint a görög válság legmélyén versenyképességi probléma van, amit gyorsan megoldani nem lehet. Ahhoz, hogy Görögország túljusson az adósságcsapdán el kellene érniük, hogy az államadósság ne haladja meg a GDP 120 százalékát. Ezen a szinten talán finanszírozhatóvá válna az ország, amelynek az államadóssága jelenleg a GDP 160 százalékára rúg.
Görögország helyzetének további romlása azonban veszélyt jelentene Európára. Abban az esetben, ha a megszorításokat nem lehetne megvalósítani a balkáni államban, akkor bukik a kormány és kezelhetetlen politikai helyzet alakulna ki. Ebből „kinőhet mindenféle olyan populista diktatúrás megoldás, amely tényleg kezelhetetlen Európában”. Ez az igazi veszély most – rettegett a 180 percben Rácz Margit, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének kutatási igazgatója.
(Kossuth Rádió nyomán)