Felszámolják a Független Hírügynökséget

2012.02.13 11:11

A Független Hírügynökség (Fühü) 2011. június 16-án jelentette be, hogy megszűnik, miután nem volt érdemi kereslet a fizetős hírügynökségi szolgáltatásai iránt, főképp az MTI ingyenessé válása után.

 

Ezután kezdődött meg a cég végelszámolása, a napokban pedig elrendelték a felszámolását. A bíróság az EC-CONT Gazdaság-ellenőrző és Vagyonértékelő Kft.-t jelölte ki felszámolónak.

A Független Hírügynökség Kft. a Braun&Partners Kft. tulajdonában áll, amely fölött Braun Róbert, Iglódi Csaba és a svájci székhelyű B&P International AG diszponál. Az RTL Klub volt munkatársai által alapított társaságot 2011 elején vásárolták meg.

Az akvizíció után egy hónappal készült el a lex Fühü néven elhíresült törvény, amely kivette az MTI-t a szokásos piaci szabályok alól, azaz nem minősül erőfölénnyel való visszaélésnek, hogy az állami hírügynökség ingyen adja híreit.

Az új tulajdonos a Reutershez hasonló multimédiás tartalomgyárrá akarta fejleszteni a Független Hírügynökséget. Braun úgy gondolta, hogy a klasszikus hírügynökségi tudósítások mellett arra is lesz a kereslet, hogy egy külső partner témákat találjon és dolgozzon fel a médiacégeknek - írta korábban az Index. Sőt azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy egy-egy kevésbé nyereséges tematikát vagy rovatot külső partnerekhez szervezzenek ki a jövőben a kiadók, így a tervek szerint a Független Hírügynökség egész rovatok munkáját át tudta volna venni költséghatékonyan, ha erre lett volna szükség. A válság miatt azonban nem sikerült befektetőt találni a médiapiacon, a bevételek pedig a fenntartási költségek töredékét fedezték. Nem segített az sem, hogy miután megvették a céget, a jobboldali sajtó azonnal felmondta a szerződést a Fühü-vel.