Komoly bajba kerülhet Orbán: összeomlik az utolsó bástya?

2012.02.14 15:03

 

undefined
 
undefined
Komoly bajba kerülhet Orbán: összeomlik az utolsó bástya?
Egyre biztosabbnak látszik, hogy a hiteltárgyalások áldozatául esik a kormány vívmánya, az egykulcsos jövedelemadó-rendszer - tudta meg a Népszabadság. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a változtatás politikai bukást jelentene, így a kormány feltehetően keményen küzd majd a tárgyalásokon. Ha a kabinet mégis vállalja a kockázatot, az új adórendszer akár már az áprilisi jövedelmeket is érintheti.

 
A Nemzetközi Valutaalap az adórendszerbeli változtatásokban lát utat a gazdaság beindítására, így a jelenleg 16 százalékos (valójában idén még kétféle adókulcs szerint adóztató) személyi jövedelemadó módosítására is rákényszerül a kormány, ha igénybe akarja venni az IMF, illetve az Európai Unió hitellehetőségeit - írja a Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva.

A lap szerint az még kérdéses, hogy milyen hatállyal történnek a módosítások, de akár az is elképzelhető, hogy ebben az évben, tehát év közben változzék az adórendszer. A sietség egyik oka, hogy 2013-ban már közel járunk a következő parlamenti választásokhoz, s ilyenkor lohadni szokott a kormányok kedve a kiigazításokra.

A lépés azért lenne különösen meglepő, mert kormányzati politikusok több alkalommal us egyértelművé tették: elkötelezettek az egykulcsos adórendszer mellett. Orbán Viktor szerint például képtelenség, hogy megváltozzon az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer, hiszen az Unió más tagállamaiban is működik. A miniszterelnök egy korábbi kormányülésen beszélt erről, miután Olli Rehn, az Európai Bizottság pénzügyi biztosa felvetette a módosítás lehetőségét. Kósa Lajos az egykulcsos rendszerrel pedig kijelentette: 99,9 százalék, hogy marad a szisztéma, a változtatásra csak abban az esetben kerülhetne csak sor, "ha az ég egybeérne a földdel".

Összességében továbbra is kevéssé valószínű az egykulcsos adó visszavonása, de az biztosra vehető, hogy a még meg sem kezdődött tárgyalássorozat legkeményebb vitapontja lehet: az IMF jogosan véli úgy, hogy a progresszív rendszer visszaállítása lenne a leggyorsabb és legkevesebb társadalmi áldozatot követelő kiigazító lépés - mondta el lapunknak Gimes Gergely a Political Capital gazdasági elemzője. A kormány számára azonban ez szimbolikus kérdés, az egykulcsos adó visszavonása egyenlő lenne a szuverenitás elvesztésével, a szabadságharc teljes bukásával. Az EU-IMF párosnak több lehetősége van akarata érvényesítésére - hiszen Magyarország piaci megítélése a hitelcsomag létrejöttétől függ - de a kormány vélhetően eltökéltebb az egykulcsos adó kérdésben: éppen ezért küzdelmes tárgyalássorozatra lehet számítani - fogalmazott Gimes.

Az elemző arra is rámutatott, hogy az egykulcsos adó "furcsa intézkedés", hiszen egyértelműen az elmúlt két év egyik legnépszerűtlenebb, ugyanakkor a kormány által szimbolikus üggyé tett kérdése. A Fidesz számára éppen ezért ez rövidtávon vélhetően minden esetben vesztes szituáció, az arányos rendszer megtartása és eltörlése is, bár más-más szinteken, de komoly károkat okozhat a pártnak.

Kevés esélyt lát ugyanakkor az egykulcsos adó eltörlésére Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő, aki szerint az EU-nak és az IMF-nek teljesen mindegy, hogy Magyarország hogyan szerez bevételt. Nem csak az egykulcsos adórendszer megváltoztatásával lehetne javítani a büdzsén, különadókkal például ugyanúgy be lehetne szedni a hiányzó összegeket. A probléma ezzel csak az lenne, hogy már nem nagyon létezik olyan szektor, amelyet még nem adóztattak meg - fogalmazott. 

Vámos-Nagy Szabolcs álláspontját támasztja alá, hogy a Valutaalap Románia esetében sem követelte, hogy változtassanak az adórendszeren. Bukarestben végül az áfát emelték meg. 

Az adószakértő szerint mindenesetre lehetséges az év közbeni váltás is. A jogszabályok szerint 30 nappal korábban kell kihirdetni az új adótörvényeket, így akár az is lehet, hogy már az április után szerzett jövedelmekre is a módosított szabályok szerint kellene adózni. Egy százalékos adóemelés nagyjából 80-90 milliárdos pluszbevételt jelentene.

Navracsics: a bírák nyugdíjazása ügyében tér el a leginkább a kormány és az EU véleménye

A bírák nyugdíjazásának ügyében van a legnagyobb véleményeltérés a magyar kormány és az Európai Bizottság között azon három kérdés közül, amellyel kapcsolatban januárban kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen - közölte Navracsics Tibor kedden az m1 Ma reggel című műsorában.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta: az Európai Bizottság arra szeretne további biztosítékokat kapni, hogy a bírák nyugdíjazásának új szabályozása nem diszkriminatív, a magyar kormány viszont úgy gondolja, hogy mivel az általános nyugdíjkorhatárt akarja érvényesíteni az igazságszolgáltatásban is, ezért az "definíciószerűen nem lehet diszkriminatív".

A másik két kérdésben, a jegybanktörvény és az adatvédelmi szabályozás ügyében Navracsics Tibor megállapodásra számít. Arra a kérdésre, hogy az adatvédelem esetében születhet-e olyan megegyezés, amely alapján Jóri András korábbi adatvédelmi ombudsman visszakapja a mandátumát, a tárcavezető azt válaszolta: meggyőződése, hogy "itt nem erről van szó".

Kérdésre azt is elmondta, hogy a médiatörvény esetében szerinte nagy valószínűséggel nem indul majd kötelezettségszegési eljárás.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője ugyancsak az m1 reggeli műsorában, szintén a kötelezettségszegési eljárásokról szólva kifejtette: folyamatos a konzultáció az Európai Bizottsággal, "tehát nem úgy fog történni, hogy egyszer csak derült égből villámcsapásként az Európai Bizottság kap három témában választ a magyar kormánytól".

Vannak olyan vitatott kérdések, amelyekről a kabinet úgy véli, "jogilag is nekünk van igazunk", mégis kész változtatni, mert a nemzeti érdek szempontjából nem tartja olyan kritikai fontosságúaknak, hogy élezze a konfliktust. Van, amiben teljes az egyetértés - például a nemzeti bank és az adatvédelmi hivatal függetlenségét erősítő ajánlások ügyében -, és vannak olyan kérdések, amelyekben a kormány fenntartja magának a további konzultáció lehetőségét - sorolta a szóvivő.

A bírák nyugdíjazásáról Szijjártó Péter azt mondta, Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy kompromisszumos megoldást terjeszt majd elő, és ha kell, a szerdai kormányülésen még áttekintik a témát.

A kormánynak péntekig kell válaszolnia az Európai Bizottság felvetéseire.


nepszava