Megérkeztek Budapestre az éhes proletárok

2012.02.13 20:09

 

Már a Kossuth térhez érkeztek a "Munkát, kenyeret!" elnevezésű tiltakozó menet részvevői, akik korábban gyalog indultak el Miskolcról Budapestre.
undefined
A menet résztvevői több, mint 200 kilométert gyalogoltak a fővárosig, ahol az Alkotmány utcánál felállított színpadnál ért véget a nyolc napig tartó akciójuk.
A gyaloglókat körülbelül százan várták a színpadnál, ahol a rendezvény a Himnusszal kezdődött meg, majd a gyaloglókat a szervezők felinvitálták a színpadra. Az "éhségmenet" résztvevői egyenként elmesélték, miért csatlakoztak a menethez, Tóth Imre, az éhségmenet elindítója pedig fölemelte azt a hólapátot, amivel elmondása szerint meg akarták alázni Mezőkövesden. A tiltakozók megismételték követeléseiket: munkát, kenyeret és a megélhetéshez méltó bért akarnak.
undefined
A menetelők bemutattak egy fényképet is, amelyet saját magukról készítettek a 90-es kilométerkőnél, és amelyet elküldtek Göncz Árpád volt köztársasági elnöknek 90. születésnapja alkalmából.
Az Alkotmány utcában - a HVG információi szerint - körülbelül 3-400-an lehetnek, a helyszínen zsíroskenyeret osztanak a résztvevőknek.
Tóth Imre, a menet kezdeményezője és szervezője a Klubrádióban azt mondta, reméli, hogy sikerült felrázniuk az országot ezzel az akcióval, bár úgy vélte, egyelőre nem voltak elegen.
Az éhségmenet tagjai, illetve a hozzájuk csatlakozók - összesen hozzávetőleg 150 fő - a kora délutáni órákban érkezett meg a fővárosba. A demonstrálókkal szimpatizálók folyamatosan csatlakoztak a menethez, amely így több száz fősre duzzadt. A menet, amelyet rendőrautók kísérnek, az Örs vezér térről a Keleti pályaudvaron, a Blaha Lujza téren, az Astorián és a Deák Ferenc tér érintésével érkezett meg az Alkotmány utcába.
undefined
A menettel együtt indult el - a nyilván két "főéhező" - Ujhelyi István (MSZP), az Országgyűlés alelnöke, Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsógagy és Ricse szocialista polgármestere, civilek, munkanélküliek és szimpatizánsok.
A menethez egy nappal később csatlakozott az LMP két szóvivője, Szél Bernadett és Vágó Gábor. A politikusok 12 kilométeren keresztül gyalogoltak a tiltakozókkal, akik mellé a Demokratikus Koalíció is odaállt.
(HVG nyomán)