MGYOSZ: a munkahelyteremtés a legfontosabb

2012.02.14 15:33

Az európai uniós források felhasználásának mielőbbi átcsoportosítását javasolja az Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) annak érdekében, hogy a gazdasági növekedést, munkahelyteremtést biztosító projektek kapjanak ilyen pénzügyi támogatást - közölte az érdekképviselet kedden.


A munkaadói szervezet közleményében úgy fogalmaz, hogy ezzel összhangban ágazati szintű, a kormány és az egyes szakterületek által közösen kidolgozott jövőképeket látna szívesen, amelyekhez a vállalatok a stratégiájukat igazíthatják.

A munkaadók szerint elsősorban olyan projektekhez érdemes uniós forrásokat biztosítani, amelyek hosszú távon is fennmaradó munkahelyek létrejöttével járnak, szemben például a rövidtávú keresletnövelésre illetve a kifejezetten hosszú távú, indirekt megtérülésre építő infrastrukturális beruházásokkal. Az EU-támogatások átgondolt átcsoportosításának érdekében az MGYOSZ célszerűnek tart egy munkabizottság létrehozását, ahova a munkaadói érdekképviseletek is meghívást nyernek - fogalmaz a szövetség keddi közleményében.

Az MGYOSZ szerint az európai munkaadói szervezet, a Businesseurope levélben tett javaslatot az Európa Tanács elnökéne, Herman Van Rompuynek a pénzügyi konszolidációt és a gazdasági növekedés serkentését elősegítő lépésekre.

A javaslatok közül a Businesseurope magyarországi tagjaként a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége Magyarország szempontjából kiemelten fontosnak tartja az EU-támogatások átstrukturálására vonatkozó elképzelést, azt, hogy a források felhasználását a növekedést, a munkahelyteremtést és az egyes országokban elkerülhetetlen szerkezeti reformok végrehajtását rövidtávon is elősegítő területekre irányítsák.

Az MGYOSZ szerint Magyarországon ez a pénzügyi támogatás - részben az EU formális és informális elvárásai következtében - jelentős részt olyan projektekbe áramlik, amelyek gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő hatása nehezen, csak többszörös áttéteken keresztül érvényesülhet.

A munkaadók érdekképviselet megvizsgálandónak tartja, hogy a szinte befagyott vállalkozói hitelpiac élénkítésére allokálhatók-e további uniós források, mert a hitelpiac állapota nemcsak a kis, hanem a közepes és annál nagyobb vállalatok számára is jelentős veszélyekkel jár ma.

Az MGYOSZ egyetért a kormánnyal abban, hogy a gazdaság növekedési pályára állításához az eladósodottság csökkentése és jelentős munkahelyteremtés szükséges. A támogatások átcsoportosítását az is segíti, hogy az EU-források felhasználásának újratervezésére irányuló egységes európai munkaadói fellépés nyomán várhatóan nőni fog a kormány mozgástere ebben a kérdésben - írja közleményében a szövetség.

MTI