NMHH – Januári gyorsjelentés a politikusok médiahasználatáról

2012.02.13 11:40

 

Budapest, 2012. február 13., hétfő (MTI) - A kormány gazdaságpolitikai intézkedései, a Magyarország elleni európai uniós eljárások, valamint fizikai erőszakkal elkövetett bűncselekmények szerepeltek a leggyakrabban a hírműsorok témái között januárban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gyorsjelentése szerint, amely a politikai szereplők médiahasználatáról készült.

    A gyorsjelentés szerint - amelyet az NMHH hétfőn juttatott el az MTI-hez – a kormány az m1 esti Híradójában a politikusok között 8,4 százaléknyi szereplési lehetőséghez jutott, míg a Fidesz több mint 38 százalékhoz, a KDNP 4,1 százalékhoz, az MSZP 15,5, a Jobbik több mint 13, az LMP pedig több mint 14 százalékhoz. A beszédidő-megoszlás tekintetében januárban az m1 esti Híradójában a kormánynak 7,6 százaléknyi idő jutott, a Fidesznek több mint 39, a KDNP-nek 4,2, az MSZP-nek csaknem 22, a Jobbiknak majdnem 12, az LMP-nek pedig 12,5 százalék.
    Az RTL Klub esti híradójában, januárban a kormány 24 százaléknyi szereplési lehetőséghez jutott a politikusok között, míg a Fidesz 43, a KDNP 2,8, az MSZP 10,6, a Jobbik 5,6, az LMP pedig 11,3 százalékhoz. A beszédidő-megoszlást tekintve a kormány aránya 13 százaléknyi, a Fideszé 55 százaléknyi, a KDNP aránya 3,2 százalék, az MSZP aránya 16, a Jobbiké 3, az LMP aránya pedig csaknem 8 százaléknyi.
    A TV2 Tények című műsorában januárban a kormány a politikai hírek között 15 százaléknyi szereplési lehetőséghez jutott, a Fidesz 46 százaléknyihoz, a KDNP csaknem 4, az MSZP 25, a Jobbik 0,6 az LMP pedig 7,5 százalékhoz. A beszédidő-megoszlás tekintetében a kormány aránya 11,5 százalék volt januárban a Tényekben, a Fideszé 51, a KDNP aránya 5,6, az MSZP aránya 27, a Jobbik nem jutott beszédidőhöz, az LMP politikusai pedig 4,6 százaléknyi időtartamban szólalhattak meg.
    Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke januárban a hírműsorokban összesen 285 alkalommal szerepelt és 136 alkalommal meg is szólalt, míg Semjén Zsolt, a KDNP elnöke 8 alkalommal szerepelt a hírekben, háromszor saját megszólalással. Mesterházy Attila MSZP-elnök 30 alkalommal jutott be a hírekbe, hússzor élőszóban is, Vona Gábor Jobbik-elnök 27 esetben került be a hírekbe és tizenhatszor meg is szólalt, míg Schiffer András, az LMP korábbi parlamenti frakcióvezetője 46 alkalommal szerepelt a hírekben, 21 alkalommal meg is szólalt.
    A Fidesz politikusai közül januárban legtöbbször Orbán Viktor szerepelt a hírekben, őt követte Szijjártó Péter, majd Tarlós István, Martonyi János és Selmeczi Gabriella. A KDNP politikusai közül a legtöbbet Hoffmann Rózsa szerepelt, majd Soltész Miklós, Harrach Péter, Puskás Tivadar és Rétvári Bence következett.
    Az MSZP-ből a legtöbbet Szanyi Tibor szerepelt, de az élvonalban végzett Horváth Csaba, Józsa István, Burány Sándor és Mesterházy Attila is. A Jobbikból Volner János szerepelt a legtöbbször, valamint Vona Gábor, Z. Kárpát Dániel, Balczó Zoltán és Novák Előd. Az LMP sorrendje: Schiffer András, Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Scheiring Gábor és Kaufer Virág. A Demokratikus Koalícióé: Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Bauer Tamás és Oláh Lajos.

Téma: NMHH – Januári gyorsjelentés a politikusok médiahasználatáról

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása